شایع ترین بیماری های روماتیسمی
2021-02-22انسولین، مقاومت به انسولین و تاثیر انسولین بر بدن
2021-03-02علائم عفونت آپاندیس یا آپاندیسیت
آپاندیس یک عضو لوله مانند در امتداد روده بزرگ است که طول آن در حدود 1.5 الی 10 سانتی متر است. تاکنون پزشکان و دانشمندان متوجه عملکرد دقیق و چرایی وجود آپاندیس در بدن نشده اند. زیرا انسان بدون داشتن آپاندیس نیز می تواند بدون مشکل یا نقصان خاصی زندگی کند.
زمانی که آپاندیس ملتهب و پر از مایعات عفونی شود، اصطلاحا آپاندیسیت ایجاد می شود که یکی از بیماری های دستگاه گوارش محسوب می شود و در صورت عدم رسیدگی به موقع و مراجعه در زمان مناسب به پزشک، ممکن است ترکیدن آن و پخش مایعات چرکی داخل آن در بدن مشکلات عدیده ای برای فرد بیمار ایجاد کند.
علائم ابتلا به عفونت آپاندیس
اولین نشانه مهم در تشخیص ابتلا به آپاندیس درد ناحیه شکم است. درد خفیف و ناگهانی که از نواحی اطراف ناف شروع می شود و به سمت ناحیه راست و پایین شکم حرکت می کند. اما التهاب آپاندیس یا آپاندیسیت علائم و نشانه های دیگری نیز دارد.
- کاهش اشتهای ناگهانی
- اسهال و مشکلات دفع
- یبوست شدید
- تب
- استفراغ سریع پس از شکم درد
- ورم در قسمت شکمی
- عدم توانایی در خارج کردن باد شکم
- سختی و مشکلات ادراری
- گرفتگی شدید عضلانی
- تشدید درد هنگام راه رفتن، سرفه و یا سایر حرکات
محل درد ممکن است بسته به سن و موقعیت آپاندیس شما متفاوت باشد. به ویژه در کودکان و زنان باردار امکان احساس درد آپاندیسیت در نواحی مختلف بدن وجود دارد.
علل ابتلا به آپاندیسیت
آپاندیست بیشتر در زمانی رخ می دهد که آپاندیس توسط مدفوع، یا جسم خارجی و یا به دلیل سرطان های گوارشی مسدود شود. یا ممکن است التهاب و ورم آپاندیس به دلیل عفونت در دیگر نواحی بدن و انسداد آن توسط عفونت به وجود بیاید.
آپاندیس در سنین زیر 2 سال خیلی کم و بیشتر بین سنین 10 تا 30 سالگی اتفاق می افتد.
روش های تشخیصی برای آپاندیس
معمولاً از روشهای زیر برای تشخیص آپاندیسیت استفاده می شود:
- تست شکم برای تشخیص التهاب
- آزمایش ادرار برای از بین بردن عفونت دستگاه ادراری
- تست روده بزرگ و معاینه بالینی ناحیه مقعدی
- آزمایش خون برای تشخیص مبارزه احتمالی بدن شما با عفونت
- سی تی اسکن
- سونوگرافی
علائم آپاندیس در سالمندان و زنان باردار
افراد با سن بالا و زنان باردار ممکن است علائم مختلفی از آپاندیسیت را تجربه کنند. دردهای شکمی در این گروه ممکن است خفیف تر باشد یا به دلایل مختلفی کمتر احساس شود اما در عوض تهوع، استفراغ و تب بیشتری در این بیماران مشاهده شده است.
اگر آپاندیسیت بعد از سه ماهه اول بارداری بروز کند درد معمولا به سمت راست شکم و یک چهارم بالای آن حرکت می کند. فرد بیمار ممکن است دردهایی برگشتی یا دردهای جانبی در نواحی دیگر بدن را نیز تجربه کند، اما درصورت وجود درد معده احتمال زیادی دارد که فرد باردار به مشکل دیگری غیر از آپاندیسیت دچار شده باشد.
درمان ترکیدگی آپاندیس
پس از آزمایشات و تحقیقات فراوان در طی سالیان، دلیل اصلی ایجاد التهاب در آپاندیس، هنوز کشف نشده است. ولی به نظر می رسد که بیشترین دلیل التهاب آپاندیس ناشی از عوامل عفونت زایی مثلا باکتری ها، ویروس ها، انگل ها یا انواع قارچ ها باشد.
هر زمان که گرفتگی و انسداد در ورودی آپاندیس ایجاد شود، موجب بروز آپاندیسیت یا التهاب آن می شود. اصولا در علم پزشکی وقتی پسوند itis به پایان یک بیماری یا عضو اضافه می گردد به معنای التهاب در آن عضو است.
این انسداد یا التهاب ممکن است بر اثر عفونت و یک بیماری باشد یا به خاطر گرفتگیهای فیزیکی در بدن مانند یک تومور. خطر اصلی که در پی آپاندیسیت، جان بیمار را تهدید میکند احتمال سوراخ شدن یا پاره شدن کامل آپاندیس است زیرا پخش شدن عفونت در بدن می تواند آسیب های جدی و جانی به بدن وارد کند.
گاهی اوقات یک آبسه یا عفونتی که با یک جداره پوستی از سایر اندام های داخلی بدن جدا نگه داشته می شود و انباشته چرک است در خارج از آپاندیسِ ملتهب ایجاد می شود. آبسه از پخش شدن عفونت در داخل حفره شکمی جلوگیری می کند. آبسه آپاندیس به لحاظ اورژانسی از اولویت اورژانسی کمتری برخوردار است اما متاسفانه تا شکم باز نشود، تشخیص آن غیر ممکن است. به همین دلیل تقریبا در تمام موارد، بیمار مبتلا به آپاندیسیت با فوریت بالا تحت عمل جراحی قرار می گیرد.
به طور کلی اگر شما در مراجعه به پزشک مشکوک به آپاندیس تشخیص داده شوید، پزشکان تمایل دارند به خاطر ایمنی بیشتر بدن به سرعت آپاندیس را بردارند تا از ترکیدن آن جلوگیری کنند. اگر آپاندیس در بدن شما آبله ایجاد کرده باشد، ممکن است دو روش درمانی پیش گرفته شود:
یکی برای تخلیه دمل چرک و مایع داخل آن و دیگری برداشتن آپاندیس. با این حال، نشانه های در بعضی تحقیقات وجود دارد که نشان می دهد درمان حاد با آنتی بیوتیک ها ممکن است نیاز به جراحی در برخی موارد آپاندیسیت را از بین ببرد.
برای مثال اگر در منطقه هفت تیر کرج زندگی می کنید برای درمان آپاندیسیت خود می توانید به یک متخصص داخلی در هفت تیر کرج مراجعه کرده و این متخصص بر اساس روش های درمانی ذکر شده شما را تحت درمان قرار خواهد داد.
طبق نتایج یکی از تحقیقات انجام شده در کشور فنلاند که از نوامبر ۲۰۰۹ تا ژوئن ۲۰۱۲ صورت گرفته است، بیشتر بیمارانی که با آنتیبیوتیک درمان شده بودند، حتی تا یک سال بعد از درمان نیز، نیازی به جراحی پیدا نکرده اند. البته این تحقیق روی آپاندیسیتهای بدون عارضه یا سبک انجام گرفته است. یعنی آپاندیسیتهایی که در جریان آن، فقط آپاندیس عفونی شده یا مواردی که هیچ نوع ورم چرکی یا ترکیدگی و پارگی در آپاندیس دیده نمیشود.
محققان در سال ۲۰۱۸، نتیجه تحقیقات خود را منتشر کردند. طبق این نتایج، از هر ۱۰ نفری که در آنها آپاندیسیت بیعارضه تشخیص داده شده بود و درمان با آنتیبیوتیک آغاز شده بود، ۶ نفر از آنها تا حدود پنج سال آینده، بدون مشکلات این بیماری زندگی عادی داشتند. سپس، محققان نتیجه گرفتند که شاید درمان با آنتیبیوتیک به تنهایی بتواند جایگزین عمل جراحی برای بعضی موارد آپاندیسیت باشد.
اما مثل سایر موارد تحقیقات پزشکی، این تحقیقات نیز با محدودیتها و ناکاملی های متعددی روبهرو بوده است و برای اثبات نتایج آن، باید تحقیقات بیشتری در شرایط مختلف صورت بگیرد. در واقع نمیتوان به راحتی از نتایج چند تحقیق پزشکی اکتفا کرد و نیازمند انجام تست ها و آزمایشات دقیق تری هستیم.
عمل جراحی برداشتن آپاندیس
قبل از عمل جراحی برداشتن آپاندیس جهت از بین بردن عفونت های احتمالی، از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. میزان بیهوشی در عمل برداشتن آپاندیس عمومی و کامل خواهد بود و عمل خارج کردن آپاندیس از طریق یک برش در سطح شکم یا توسط عمل لاپاروسکوپی صورت می گیرد.
اگر شما با عفونت منتشر شده در ناحیه شکمی مواجه شده باشید، شکم باید شستشو داده شده و داخل از چرک و عفونت تخلیه شود. بیمار میتواند بایستد یا بسیار کوتاه و مختصرراه برود. و اغلب بعد از گذشت دو تا سه هفته می تواند به فعالیت های عادی زندگی خود برگردید. اما اگر عمل از طریق لاپاروسکوپی انجام شود برش ایجاد شده بر روی شکم بسیار کوچکتر بوده و بهبود بیمار سریع تر اتفاق خواهد افتاد.