دیابت یک بیماری مزمن و اثرگذار بر عملکرد بسیاری از ارگان های حیاتی بدن است. میزان قند خون بدن انسان توسط انسولین، یعنی هورمونی که توسط پانکراس تولید می شود کنترل می گردد. شما وقتی غذا می خورید، غذا در دستگاه گوارش تجزیه شده و گلوکز جذب شده از غذا وارد جریان خون می شود. انسولین موجود در بدن انسان، گلوکوز را از جریان خون گرفته و آن را وارد سلول هایی می کند که در آنها گلوکوز تجزیه شده تا به سوخت تبدیل شوند.
اگر شما دیابت داشته باشید، این یعنی یا در بدن خود انسولین کافی ندارید و یا انسولین برای دریافت گلوکز از خون و ورود به سلول ها دچار نقصان عملکرد است. این موضوع باعث ایجاد قند خونِ بیش از حد نرمال یا هایپرگلیسمی خواهد بود.
دیابت یکی از انواع بیماری های غدد و متابولیسم است که ابتلای به آن، انواع و دلیل های مختلفی دارد که به شرح زیر است:
دیابت نوع یک ناشی از تخریب سلول های بتا پانکراس در بدن است و معمولاً منجر به نقص کامل در ترشح انسولین در تمام عمر فرد می شود. این بیماری در ایران چیزی در حدود 11% از کل بیماران دیابتی را تشکیل می دهد. در اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع 1 جهت کنترل بیماری نیاز به تزریق مداوم و روزانه انسولین است.
دلایل ژنتیکی و محیطی علت اصلی برای آغاز بیماری دیابت هست. دلایل دیگر ابتلا به این نوع بیماری هنوز به طور کامل شناسایی نشدهاند.
افراد در هر سنی ممکن است به دیابت نوع یک مبتلا شوند، اگرچه این نوع دیابت در سنین زیر 20 سال و کودکان و جوانان شایعتر است.
عوامل خطر زا برای دیابت نوع یک
علائم و نشانه های متفاوتی برای دیابت نوع 1 وجود دارد اما علائم اصلی آن عبارتند از:
در دیابت نوع دو بدن قادر به استفاده و ذخیره گلوگز نیست و گلوکز در بدن به جای تبدیل به انرژی مجددا وارد جریان خون شده و سبب ایجاد علائم مختلف این بیماری می گردد.
دیابت نوع دو دیابت بزرگسالی یا غیر وابسته به انسولین شناخته می شود. این بیماری به علت عدم توانایی بدن در تولید انسولین کافی و یا ناتوانی از استفاده بهینه از انسولین تولیدی رخ می دهد و بدن در این بیماری در مقابل انسولین مقاوم می گردد.
در بروز این نوع از دیابت عوامل متعددی چون اضافه وزن و چاقی، به ویژه چاقی شکمی، عدم فعالیت بدنی، سن بالای 40 سال، رژیم غذایی نامناسب و همانند خیلی از بیماری ها وراثت نقش دارند. همچنین اختلالاتی که از نتایج آنها، عدم توانایی بدن برای استفاده از گلوگز است، از عوامل اصلی ابتلا به دیابت نوع هستند. افرادی که دچار نوعی اختلال گلوکز ناشتا یا عدم تحمل گلوکز هستند نیز خطر بالایی در ابتلا به دیابت نوع دو دارند.
عوامل خطر زا برای دیابت نوع دو
علائم و نشانه های متفاوتی برای دیابت نوع 2 وجود دارد اما علائم اصلی آن عبارتند از:
قند خون پایین یا در اصطلاح پزشکی هایپوگلایسمی معمولا زمانی رخ می دهد که سطح قند خون شما به کمتر از 70 میلی گرم کاهش یابد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که در بدن شما انسولین یا داروهای مخصوص دیابت به مقدار زیادی وجود دارد و یا در حالی که نیاز به غذا دارید و بدن نیازمند مواد قندی است، بیش از حد ورزش کنید و یا در مصرف الکل زیاده روی نمایید. نشانه های رایج افت قند خون به شرح زیر هستند:
آزمایش قند خون ناشتا
این آزمایش به صورت ناشتا در صبح و قبل از مصرف هرگونه موادغذایی انجام می شود و سطح گلوکوز خون را اندازه می کند
آزمایش تحمل گلوکز خوراکی
در این آزمایش، یک نوشیدنی حاوی گلوکز به شما خواهند داد. سپس متخصصان سطح گلوکز خون شما را تقریبا در هر یک ساعت و به مدت ۳ ساعت بررسی خواهند کرد.
آزمایش هموگلوبین ای وان سی
این آزمایش که به نام تست HBA1C شناخته می شود نوعی آزمایش خون ساده است که میانگین سطح قند خون را برای ۲ الی ۳ ماه گذشته نشان می دهد. سطح ۶.۵% یا بیشتر ممکن است به معنای ابتلا به دیابت و درمان ناصحیح و غیر اصولی آن باشد.
پزشکان متخصص همچنین ممکن است از سنجش یک سری از آنتی بادی های خاص و آزمایشات دیگر و همچنین بررسی عوامل بالینی و وراثتی اقدام به تشخیص و درمان دیابت کنند.
از عوارض جانبی دیابت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شواهد علمی بسیاری وجود دارد که تغییرات سبک زندگی یا لایف استایل می تواند به پیشگیری و کنترل این بیماری که به بیماری خاموش یا مرموز معروف است و گاها عواقب وحشتناکی دارد، کمک نماید.
جدا از درمان های دارویی و مصرف قرص های مخصوص کنترل قند خون یا تزریق انسولین به میزان مشخص و در زمان هایی که توسط پزشک متخصص داخلی یا پزشک غدد مشخص می گردد عوامل مختلفی در کنترل یا درمان بیماری های قندی موثر هستند.
از جمله این تغییرات و عوامل لازم، رسیدن به وزن ایده آل، انجام فعالیت بدنی متوسط و مداوم و داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب است.
کاهش وزن منجر به بهبود مقاومت بدن به انسولین و کاهش مشکلات فشارخون می گردد. فعالیت بدنی و ورزش نیز علاوه بر کمک به کاهش وزن، منجر به کاهش فشارخون، رفع مشکلات قلبی و افزایش حساسیت بدن به انسولین میگردد.
همچنین خواب کافی، ترک سیگار و کاهش استرس کمک شایانی به کنترل و درمان بیماری های قندی می کند.
برخی گونه های دیابت، بوسیله عواملی ایجاد می شوند که خارج از کنترل شما هستند مثل عوامل وراثتی یا محیطی، برخی گونه های دیگر با رژیم غذایی مناسب، افزایش تحرک و ورزش کردن و کاهش وزن قابل پیشگیری هستند.
به یاد داشته باشید برای تشخیص و درمان دیابت همواره با پزشکان متخصص و فوق تخصص مشورت کنید و اگر دارای یکی از عوامل بالا هستید و در معرض خطر دیابت قرار دارید، آزمایشات خون لازم را در موقع مناسب، انجام دهید و طبق دستورات، پزشک قند خون خود را کنترل کنید.