زخم معده یا اولسر پپتیک (Peptic Ulcer Disease) نوعی آسیب خوش خیم به مخاط و زیرمخاط دستگاه گوارش است. عامل اصلی پدید آمدن این زخم ها، حضور و تکثیر باکتری هلیکوباکتر پیلوری است که از راه های مختلفی مانند آسیب به لایه محافظ مخاط معده، باعث ایجاد زخم معده می شود؛ از همین رو درمان اصلی این بیماری، درمان آنتی بیوتیکی است. تشخیص زودهنگام زخم معده باعث موفقیت در درمان و پیشگیری از عوارض شدید آن می شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره علت ها، نشانه ها، روش های تشخیص، درمان و پیشگیری از این بیماری صحبت کنیم.
زخم معده در ساده ترین تعریف، زخمی در دیواره داخلی معده است که باعث سوزش و درد در آن ناحیه می شود.
علائم زخم معده چیست؟
حدود یک سوم از مبتلایان به زخم معده علامت خاصی ندارند؛ اما نشانه های شایع زخم معده می تواند یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
در غالب موارد، زخم معده پس از گذشت چند هفته بهبود می یابد اما در مواردی نادر به ایجاد سوراخ در دیواره معده و خونریزی منجر می شود. موارد زیر از عوارض شدید زخم معده هستند:
خونریزی معده که شایع ترین عارضه زخم معده است.
سوراخ شدن دیواره معده که در صورت درمان نشدن زخم، باعث فرسایش دیواره معده و سوراخ شدن آن می شود که ریختن محتویات معده در حفره شکمی را در پی دارد که پریتونیت حاد شیمیایی را باعث می شود. اولین نشانه این عارضه، درد شدید و ناگهانی در ناحیه شکم است. زخم و سوراخ شدن اندام های مجاور مانند کبد و پانکراس که در اثر نفوذ اسید از سوراخ معده به حفره شکمی رخ می دهد.
انسداد مسیر خروجی معده که به سبب باریک شدن کانال پیلریک در اثر زخم و تورم معده و اثنی عشر اتفاق می افتد و فرد مبتلا اغلب با استفراغ شدید به پزشک مراجعه می کند.
بروز سرطان که در صورتی که هلیکوباکتر پیلوری عامل ایجاد زخم معده باشد، احتمال بروز سرطان معده ۳ تا ۶ برابر افزایش خواهد یافت.
علت بروز زخم معده چیست؟
بعضی عوامل و شرایط هستند که معده را مستعد زخم و پیشرفت بیماری می کنند که موارد زیر از جمله علل شایع آن هستند:
در مقابل، غذاهایی هم هستند که عوارض زخم معده را تسکین می دهند و به بهبود آن کمک می کنند؛ چراکه به کاهش تکثیر هلیکوباکتر پیلوری کمک می کنند. برخی از این غذاها عبارتند از:
به طور معمول، تشخیص بیماری بر پایه گرفتن شرح حال و معاینه بالینی انجام می شود و در ادامه، بهره گیری از آزمایشات تکمیلی مانند آندوسکوپی یا تصویربرداری اشعه ایکس به تشخیص دقیق تر و قطعی بیماری می انجامد. در بعضی از موارد، ممکن است پزشک بدون تشخیص زخم از طریق انجام آزمایشهای خاص، درمان را شروع کند و در صورت کاهش علائم، تشخیص اولیه بیماری تأیید شود.
برای درمان زخم معده، روش های زیادی به کار برده می شود که از آن جمله می توان به درمان های زیر اشاره کرد:
با رعایت برخی اقدامات ساده، می توان احتمال بروز زخم معده را کاهش داد؛ از جمله:
برای درمان زخم معده باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟
مراجعه به پزشک متخصص داخلی، ایده آل ترین گزینه برای افرادی است که از مشکلات گوارشی مانند زخم معده رنج می برند. پزشک متخصص داخلی، فرد مبتلا به زخم معده را در مسیر درمان قرار می دهد و با طرح ریزی یک استراتژی صحیح، از شدت گرفتن بیماری و ایجاد عوارض جانبی جلوگیری می کند. همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، زخم معده با گذشت زمان بدتر می شود و می تواند منجر به بیماری های خطرناکی شود. پس چنانچه از مشکلات معده رنج می برید، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.