رفلاکس معده یکی از شایع ترین علل مراجعه به پزشک در دنیاست؛ به طوری که اکثر افراد در طول زندگی، حداقل یکبار این عارضه را تجربه کرده اند. این عارضه آزاردهنده درصورت درمان به موقع، می تواند به خوبی مهار شود.
در این مطلب می خوانیم:
بیماری رفلاکس معده (Acid Reflux Disease) که به آن ترش کردن معده و سوزش سر دل هم می گویند، یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی است. رفلاکس زمانی رخ می دهد که شیره حاوی اسید معده به مری بازمی گردد که این امر، سوزش قفسه سینه یا گلو را در پی دارد.
وقتی غذا می خوریم، غذا از مری به معده می رود و هضم آن بوسیله اسید معده شروع می شود. دیواره معده به سبب وجود سلول های پوششی مقاوم، در برابر اثرات مخرب اسید معده آسیب نمی بیند؛ اما دیواره مری که چنین خاصیتی ندارد، در برابر آن آسیب پذیر است. در حالت عادی، مابین مری و معده، دریچه ای به نام دریچه مری وجود دارد که اجازه ورود غذا از مری به معده را می دهد اما مانع برگشت غذا و شیره معده به مری می شود. اگر دریچه مری وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، یعنی به خوبی بسته نشود یا بیموقع باز شود، اسید و شیره معده به داخل مری برمی گردند.
بعضی از علائم مشترک بین افرادی که به رفلاکس معده دچار می شوند شامل موارد زیر است:
برخی بیماران، ممکن است علائم دیگری را هم تجربه کنند. این علائم عبارتند از:
دلایل رفلاکس معده
هنوز علت اصلی رفلاکس کشف نشده است؛ اما این را خوب می دانیم که برخی عوامل هستند که باعث پدیدار شدن و تشدید این بیماری می شوند. دلایل متفاوتی سبب بروز این عارضه می شود که مهم ترین آن، شل بودن بعضی از عضلات مری (اسفنکتر تحتانی مری) و یا زیاد بودن تعداد دفعات شل شدن این عضلات و همچنین ضعف در مکانیسم های دفاعی قسمت تحتانی مری است. تغییرات دوره ای یا دائمی در دریچه بین مری و معده منجر به بروز رفلاکس معده می شود.
چه افرادی بیشتر به رفلاکس معده دچار می شوند؟
نرخ ابتلا به رفلاکس معده در زنان و مردان یکسان است و از نوزادان تا سالمندان را دربرمی¬ گیرد؛ اما وجود متغیرهای زیر، ریسک ابتلا را افزایش می دهد:
آیا تغذیه و تغییر سبک زندگی، می تواند رفلاکس را درمان کند؟
اگر متوجه شوید که رفلاکس معده شما فقط با غذاهای خاصی اتفاق می افتد، سعی کنید آنها را از رژیم خود حذف کنید. بعضی افراد همچنین متوجه می شوند که نشستن درست در طول روز و بعد از خوردن غذا، علائم آنها را بهبود می بخشد. وعدههای غذایی بزرگ باعث کشش معده می شود؛ همچنین به طور موقت باعث شل شدن دریچه ورودی مری به معده می شود.
اگر از مواردی که به آنها اشاره کردیم اجتناب می کنید و همچنان سوزش سر دل دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
هرکس که علائم رفلاکس دارد باید با پزشک مشورت کند. روش های زیادی برای تشخیص رفلاکس معده وجود دارد؛ مانند:
بررسی بر PH مری و امپدانس: میزان اسید در مری را در حالات مختلف مانند زمان خوردن یا خواب اندازهگیری می کند.
آندوسکوپی: در این روش، از لوله ای که به آن یک دوربین وصل است، جهت بررسی مری و معده استفاده قرار می شود که همزمان می تواند یک نمونه گیری کوچک از بافت انجام دهد.
مانومتری مری: با این روش می توان انقباضات ماهیچهای را در مری، به هنگام بلع اندازهگیری کرد. مانومتر قدرت عضلات مری (اسفنکتر) را اندازهگیری می کند.
رادیوگرافی: انجام تصویربرداری از مری، معده و دوازدهه
درمان دارویی
یکی از اصلی ترین گزینه های درمان افراد مبتلا به رفلاکس، داروهای مهارکننده پمپ پروتون هستند که مقدار اسید معده را کاهش می دهند. امپرازول و هم خانواده هايش مانند پنتوپرازول، رابيپرازول و لانسوپرازول از مهم ترين آنها به شمار می روند. از دیگر گزینه های دارویی دیگر می توان به مسدودکننده های H2، آنتی اسیدها و اریترومایسین اشاره کرد.
ممکن است درصورت بروز عوارض جدی رفلاکس، جراحی توصیه شود. اگر اسید معده باعث التهاب مری شود و در ادامه منجر به خونریزی یا زخم شود، می توان گزینه جراحی را مدنظر قرار داد. چراکه زخم های ناشی از آسیب بافتی، حرکات مری را محدود و بلع را دشوار می سازد.
انجام جراحی، غالباً آخرین راه حل است. پزشک در ابتدا تلاش می کند علائم شما را با تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی تخفیف دهد که این امر در بیشتر افراد مبتلا مؤثر واقع می شود. اما اگر رعایت این موارد سبب بهبود بیماری نشد، پزشکان اقدام به تجویز دارو می کنند. اگر داروها هم علائم بیماری را تسکین ندهد، پزشک، جراحی را مدنظر قرار می دهد.
چندین روش جراحی برای تسکین علائم رفلاکس معده وجود دارد که به کارگیری هریک از آنها، به نوع مشکل و اتخاذ تصمیم پزشک بستگی دارد.
اگر رفلاکس درمان نشود، با گذشت زمان باعث بروز التهاب مزمن در مری می شود و عوارض زیر را در پی دارد: